Öringlek

Nu har rotsjö öringarna fullt upp med att leka.Det är just denna bäcke som gör det möjligt för rotsjö öringarna att reproducera sig. Det intressanta är att bäcken är riktigt liten i förhållande till fiskens storlek, fiskens längd motsvarar bäckens brädd. fiskarna som syns på bilderna uppskattar jag till runt halvkilot respektive kilot. Man behöver inte gå med lampa i mörkret för att se dom leka, men man får vara välldigt försiktig för att inte störa deras lek, eftersom dom är extra skygga i en så pass liten bäck. 


Mycket harr men få fiskare.

Trots att även spetemper har varit regnigt med en del kyla, så har det fångats en del fin harr. Det intressanta är att flesta harrar har fångats på torrfluga. Kläckningarna har inte varit i någon omfattning men mycket döda insekter har blivit mat åt strömmarnas harrar.
´
Guy från Täby fångade för några veckor sen en harr på 1,1kg i sölvbacka, stort grattis!
 
Thomas Jonsson en erfaren flugfiskare guidade sin bror Kenneth Jonsson som alldrig flugfiskat i rövran till denna harr på 8hg. Harren lyckdes han fånga på första kastet efter ha bytit till en geting imitation som fiskades torrt, han fångade också en öring på 6hg en stud senare, som naturligtvis återutsattes. Till råga på allt fångade Thomas ett flertal harra på samma fluga varav två stycken var på halvkilot. Thomas tappade tyvärr en mycket stor harr som kom mot getingen med en rejäl plog men efter några knyck så lossnade den, han uppskattade fisken till att väga upp mot 1,5kg vilket inte alls omöjligt i tanke på vilka harrar man fått höra om i under sommaren i rövran.

Bröderna Jansson besökte även sölvbacka för en dags fiske med ett 30-tal landade harrar, där största låg på halvkilot. Dock vände störe fiskar under flugan alldeles uppe vid ytan.
öThomas såg ett sambandet mellen de större fiskarna både fångade och tappade. Alla större fiskar gick i bakvattnet både i sölvbacka och rövran. Det kan bero på att det blir stora ansamlingara av döda och i fallande land insekter. Speciellt i virvlarna som bildas är det extra mycket insekter eftersom insekterna där blir mer sentrerade.
När det gäller kläckningar under sommaren så brukar inte insekterna fastna i bakvattnet utan flyger förhoppningsvis iväg innan de fastnar i bakvattnet, de som hamnar där är istället skalen från det som kläckts samt ifallande insketer    

//Tack så mkt för bilden  

Kenneth jansson med harr på 8h rövran

Äntligen börjar gäddfisket att lossna!!!

Efter många pass på både storsjö och gruckarna har jag och stefan slitit efter storgäddan. många snipor har landats, och ett antal tappade storgäddor, men denna är den första större gädda som vi lyckats att landa. Fisken var på metern och vägde 7750g. Troligtvis har gäddfisket varit så pass segt pga höga vattentemperaturer. Men nu börjar äntligen gäddfisket att bli bra. Så nu är det bara bara tian som saknas ;)


Snön på fjälltopparna har redan börjat lägga sig

 En bild över storsjö med helags och predikstolen i bakgrunden

Besök från Spanien

Tidigare i helgen fick vi besök utav en spanior, som kom till storsjö för att skriva ihop en fiskeartikel till en spansk fisketidning. Men för att kunna sälja artikeln så krävdes det att han eller jag fångade en laxartad fisk som gjärna var över 40cm, och allra helst en öring. Men Tiden var kort och det gällde för mig att både lyckas guide och att själv fånga fisk, den pressen gjorde förmodligen att man fiskade lite effektivare. mat var bara att glömma utan det blev mackor medans man körde till olika vatten för att hinna fiska så mycket som möjligt. Han sa till mig att han inte fiskade för skojs skull utan att det var hans jobb! Så det var inget semessterfiske varken för mig eller honom.Lyckligtvis lyckades vi fånga 4st hyfsade öringar varav 2st var över kilot. Här kommer några bilder från tre dagars fiske i rotsjöarna och rövran.

 44 cmRövran 49 cm 12500 g

Rövra falletMellerta Rotsjön


Nytt gästbesök på minigolfbanan!



Fiske på Dunsjön

För några dagar sen bestämde sig jag och praktikanterna att ta oss upp till dunsjön, i hopp om att kanske lyckas lura någon röding. Dunsjön som ni ser, är välldigt högt belägen ich ligger på hela hela 1120 möh. Miljön är karg och stenig, men Att det finns stor fisk det vet man. Men att lyckas pricka in rätt, med både väder och vind är svårt. vädret är mycket växlande och ett väderomslag kan gå fort, ena stunden är det vindstilla med solsken för att sedan bli raka motsattsen. Tyvärr hadde vi inte turen att fånga någon röding, enbart tappad fisk.
Men det är alltid en uppplevelse att komma dit och se en annan miljö. Dock fick vi se otroligt mycket fjällripa!
Vandringen tar ca 4 tim upp och ett par timmar ner. Att rekomendera om man har lite tid på sig och vädret är lovande.
 17 st fjällripor

RSS 2.0