Bra länk för att se Ljungans vattenföring!

 
Som ni ser på länken så rinner det just nu 32 m3/s i Sölvbacka.
 
http://login.vattenreglering.se/vattenforing_pub.asp#ljungan

På fredag så Öppnar vi äntligen!


Pipis på Stortjärn

För er som funderar på att gå upp och isfiska eller flug/spinn fiska på Stortjärn eller Öjön så kan jag säga att inget av de går. Isen ligger som du ser på bilden, nästan över hela tjärnen och det är pipis som man går rakt igenom!

Sommar sommar sommar!

Äntligen kan man säga att sommaren mer eller mindre är här, även om stora delar utav högfjället fortfarande är vitt. I Ljungdalen är det fortfarande bara musöron på vissa björkar (se bilden) medans det i Torsborg är fullt utslaget på träden! Om en vecka öppnar vi dessutom Campen och om mindre än en månad är det högsäsong vilket känns riktigt kul!!! :)

Flyttning av båtar

Idag har vi lagt ner en motorbåt i Björnsjön och flyttat dom andra två båtarna. Ena hamnade i Rotsjötjärn, en liten tjärn med både stor sik, gädda, harr, och öring. Tjärnen ligger ca 1,5 km väster om infarten till Björnsjön och syns från vägen. Man kan parkerar vid tjärnens skyllt. Den andra båten slängde vi ner i Abborrsjön som är en kristallklar källvatten sjö som är dubbelt så stor som V-Rotsjön, här finns både stor harr och öring. Abborrsjön har vi aldrig haft båt i tidigare vilket kommer vara extra intressant till sommaren!

Vårflod i Skärkån


Björnspaning med lyckat resultat!

Igår lyckades jag få se en björnhona med årsunge. Jag såg dom två gånger och lyckades faktist rigga stativet, men att samtidigt ställa in rätt exponering var inte helt lätt, speciellt inte när man blir skakig och björnen går mot dig. Ungen kom tyvärr inte med på bild då bara honan var oskygg. såg dessutom två björnar på exakt samma ställe förra året!

Ny sommar, nya möjligheter!

Nu har vi äntligen fått sparka igång med försäsongsarbetet här på Storsjö Fiskecamp! Det blir både storstädning, röjning av fiskestigar, lägga ner båtar, provfiske med mera. Vi gör nu allt som ska hinnas med innan campen öppnar och dom första gästerna börja komma hit. I sommar kommer det hända mycket nytt vad gäller fiskebiten! Först och främst ska vi lägga stor tyngd på att utveckla fisket i Skärkå systemet. 

Fiskeföreningen har i år beslutat om att för denna sommar på prov ska upplåta flugfiske även i Skärkåns nedre del alltså nedanför Dalsjön (en strecka på ca 2,6km) och då menar jag endast flugfiske som varar från till den 15 juni-31 juli. strömmen/sundet mellan Över- och Yttre-Dalsjön kommer också att upplåtas. lika så gäller den nedre delen av Öster-Henan, alltså från bron och nedströms fram till Storsjön en strecka på ca 2,3km. 

Det intressanta med Henan är att den storvuxna sjö harren från Storsjön går upp i ån för både lek och födosök, fisket här ska bara riktas mot harr inte öring och det är flugfiske som gäller! Att fiska i ett så pass litet vatten och ändå få stor fisk är onekligen riktigt kul speciellt om harren tillåter sig ta på torrt!

Men all fisk ska återutsättas och det är just av den anledning som inte andra metoder kommer att tillåtas då fisken i regel har större risk att skadas av trekrokar eller av att dom sväljer masken och kroken vid mete. 

Eftersom de ny upplåtna sträckorna sker på prov så innebär det att fall folk sköter reglerna (vilket vi förväntar) så kommer dom nya sträckorna förhoppningsvis att försätta vara upplåtna i framtiden.  Alla får ta sitt eget ansvar och följa reglerna och vi kommer att vara extra hår med bevakningen i sommar speciellt i dessa vatten.

I höstas har vi även röjt sly från hårdänget i Skärkån och 600m ner till Dalsjöns inlopp. En strecka som är nästintill outnyttjad eftersom slyet har gjort sträckan mycket svårtillgänglig. 

Sträckan är lugn flytande och helt klart intressant, all större fisk passerar sträckan och det brukar stå fisk i åns "s-svängar" där ån är djupare, både öring och harr. Från sträckans slut till där sjön börjar har vi dessutom snitslat en stig och lagt ut timmer på marken för att det ska bli enklare att ta sig ut till vägen. Går man bara rätt och följer snitslarna så tar det inte många minuter från vägen där man även kan parkera sin bil. Vi hoppas att fler kommer att fiska här i sommar och håller stigen upptrampad. 

Vi kommer även att lägga i en något större och stadigare båt i Västra-Sätertjärn, men det är fortfarande en liten båt och den rymmer bara två personer. Men fisket i tjärnen är väldigt intressant eftersom vi fick en harr på 1,8 kg 61 cm förra året (dock på nät under decimeringsfiske)  Här finns också naturligt bestånd av öring. Vi ser verkligen framemot den kommande sommaren och alla trevliga gäster!

Varmt Välkomna hit! 

//Nicklas Hedström