Ny sommar, nya möjligheter!

Nu har vi äntligen fått sparka igång med försäsongsarbetet här på Storsjö Fiskecamp! Det blir både storstädning, röjning av fiskestigar, lägga ner båtar, provfiske med mera. Vi gör nu allt som ska hinnas med innan campen öppnar och dom första gästerna börja komma hit. I sommar kommer det hända mycket nytt vad gäller fiskebiten! Först och främst ska vi lägga stor tyngd på att utveckla fisket i Skärkå systemet. 

Fiskeföreningen har i år beslutat om att för denna sommar på prov ska upplåta flugfiske även i Skärkåns nedre del alltså nedanför Dalsjön (en strecka på ca 2,6km) och då menar jag endast flugfiske som varar från till den 15 juni-31 juli. strömmen/sundet mellan Över- och Yttre-Dalsjön kommer också att upplåtas. lika så gäller den nedre delen av Öster-Henan, alltså från bron och nedströms fram till Storsjön en strecka på ca 2,3km. 

Det intressanta med Henan är att den storvuxna sjö harren från Storsjön går upp i ån för både lek och födosök, fisket här ska bara riktas mot harr inte öring och det är flugfiske som gäller! Att fiska i ett så pass litet vatten och ändå få stor fisk är onekligen riktigt kul speciellt om harren tillåter sig ta på torrt!

Men all fisk ska återutsättas och det är just av den anledning som inte andra metoder kommer att tillåtas då fisken i regel har större risk att skadas av trekrokar eller av att dom sväljer masken och kroken vid mete. 

Eftersom de ny upplåtna sträckorna sker på prov så innebär det att fall folk sköter reglerna (vilket vi förväntar) så kommer dom nya sträckorna förhoppningsvis att försätta vara upplåtna i framtiden.  Alla får ta sitt eget ansvar och följa reglerna och vi kommer att vara extra hår med bevakningen i sommar speciellt i dessa vatten.

I höstas har vi även röjt sly från hårdänget i Skärkån och 600m ner till Dalsjöns inlopp. En strecka som är nästintill outnyttjad eftersom slyet har gjort sträckan mycket svårtillgänglig. 

Sträckan är lugn flytande och helt klart intressant, all större fisk passerar sträckan och det brukar stå fisk i åns "s-svängar" där ån är djupare, både öring och harr. Från sträckans slut till där sjön börjar har vi dessutom snitslat en stig och lagt ut timmer på marken för att det ska bli enklare att ta sig ut till vägen. Går man bara rätt och följer snitslarna så tar det inte många minuter från vägen där man även kan parkera sin bil. Vi hoppas att fler kommer att fiska här i sommar och håller stigen upptrampad. 

Vi kommer även att lägga i en något större och stadigare båt i Västra-Sätertjärn, men det är fortfarande en liten båt och den rymmer bara två personer. Men fisket i tjärnen är väldigt intressant eftersom vi fick en harr på 1,8 kg 61 cm förra året (dock på nät under decimeringsfiske)  Här finns också naturligt bestånd av öring. Vi ser verkligen framemot den kommande sommaren och alla trevliga gäster!

Varmt Välkomna hit! 

//Nicklas Hedström


Kommentarer
Postat av: Johan Hedberg

Bra jobbat alla på campen! Bra med hårda regler så att det sköts ordentligt. Kommer det inventeras före och efter, vilken effekt på bestånden de nyöppnade fiskevattnena får?

Svar: Vi kommer inte att göra någon inventering men däremot så kommer vi att införa en obligatorisk fångstrapportering.
Nicklas Hedström

2013-05-17 @ 22:21:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0