Äntligen, bättre sent än aldrig.

Idag har det varit växlande väder med både regnskurar och som det är för tillfället solsken, vattenflödet i sölvbacka ligger på 12 kubik men sjön är hög så kommer det regn så kommer det nog att släppas på lite mera.
Vi har fått hit en ny praktikant från Forshaga som heter Kristoffer och Kalle gör sin sista dag imorgon, båda två är för tillfället ute och provar fiskelyckan i Oshån.
Och jag som i min enfald trodde att jag skulle slippa att grisa ned mig med olja och bensin, för en ny båtmotor skall ju inte krångla. Trodde jag ja, hade ett lite häftigare motorhaveri i lördags så på måndag blir det att skicka motorn på lagning.
Och äntligen börjar det fångas stor harr i området, i torsdags togs det en harr på 1,3 från flytring i Åbergstjärn och senare på natten togs det en harr på 1,2 också ifrån flytring men i Rövran. Och när jag kom tillbaka efter helgen såg jag att våran gode vän Bert Karlsson ifrån Tossåsen hade börjat att få större harr i Rövran, han hade fått bl,a åtta harrar mellan 45 och 54 cm allt taget på fluga. Lite finare öring har det också fångats, lägger upp lite bilder på dessa.
Öringen i sölvbacka och då menar jag den stora öringen har börjat att visa sig, är väl fortfarande någon vecka tidigt innan de riktigt stora kommer upp ifrån grucken. Så slipa krokarna för då börjar den riktiga utmaningen, man kan få öringen att hugga en gång men svårigheten är att finna på den fler gånger.
Börjar onekligen bli lite småpeppad efter alla fina fångster, för sist jag var ute så blev det ju kallt så in i h......., knappt man kände fluglinan mellan fingrarna på slutet. Så konstigt var det väl inte eftersom det hade bara varit en halv grad varmt på natten.
Så raggsocka på och så hörs vi.
Robban

Denna öring togs i Dalsjön av Johan Elfström, vägde 1.2 och togs på en torrfluga modell rocken.




Denna öring fångade Fredrik Holmberg i skärkan, öringen vägde 1,6 och även den togs på torrt modell nattslända.
Observera den stor stjärtspolen, det går undan när en sådan öring hugger kan jag säga. I det här fallet så drog öringen ut 60 meter lina och backing i en enda rusning.

Småsvada, småsvada och åter småsvada.

Nu har det blivit sommar i Storsjö, blixter och dunder, strömavbrott och småsvadan förstås. Strömavbrott fick vi igår mitt under den värsta matrushen hittils i år och det var väl lite lagom roligt. Vattenflödet i Sölvbacka har legat rätt stabilt i snart två veckor, för tillfället ligger det på 12.5 kubik. Men efter gårdagens åska och regn så finns risken att vattnet kommer att höjas inom de närmaste dagarna. I år har det inte blivit några massiva kläckningar av rocken, som man vanligtvis väntar på varje år. Vid den här tiden på säsongen kläcker det lite hela tiden men inte i såna mängder som det kan göra vid gynnsamma förhållanden tidigare på säsongen.
Dalsjön och Älgedans inlopp är veckans stalltips, det har tagits harr på 51 cm och öring på 1.2 kg i Dalsjön båda på torrfluga. Harren togs av Micke praktikant, som med den harren ökade sitt personbästa rätt rejält. Micke gjorde sin sista dag i fredags, vi har nu Jimmie som kommer ifrån Tornedalens folkhögskola här och i måndags kom det även en gymnasist från Forshaga vid namn Kalle. Jimmie är förresten släkt med Gunnar "svetsbrillan" Andersson som bor här i byn.
Den här veckan har Bosse semester och istället så är Bellan här och jobbar som han brukar göra.
Jimmy i Täbygänget fick en väldigt fin öring i Mellersta Rotsjön idag, den vägde 2,1 kg. Den togs på en streamer.
Svantjärn visade sig från sin bästa sida för någon vecka sedan. Tre herrar var där och fiskade, de hade två hugg och fick två Rödingar på 1.8 kg, det är rätt bra procent får man säga. Samma herrar fick även en Röding i Rullbotjärn vilket är rätt intressant eftersom det inte ska finnas någon Röding i den tjärnen, vi kan inte riktigt komma på vart den Rödingen kommer ifrån.
Själv har jag varit på en liten minisemester till Norge för att försöka fånga en Lax och det gick ju som det brukar, åt h.....e. Men det var rätt trevligt ändå med varierat väder och medtagna baden-baden stolar som var ett genidrag, givetvis från min sida.
Jag hade min första guidning på Rövran förra veckan som även innehöll lite fiske, vi var ute från morgonen och fisket var riktigt bra med kläckande insekter och vakande fisk. Överlag har det varit lite fler guidningar än vanligt så här på mitten av säsongen, vanligtvis så är det fler flugfiskekurser än guidningar men inte i år.
Denna fisk blev tagen igår kväll och den var 50 lång och vägde 1150. Fångstmannen heter Fredrik Holmberg.
Han berättade att det var väldigt mycket småsvidd i luften men att de försvann senare på natten.
Som avslutning tänkte jag citera Bosse, vi hade en diskussion om Tandån och han hade ett klockrent utlägg. Jag citerar, Sätertjärnarna är som ett juver på en mjölko för Tandån.

Tack för mig och skitfiske på er.





RSS 2.0