Kristian med harr från Rövran + lappuggla


Biotopvård i Ringbrynsbäcken

Robert Martinsson före detta guide på campen har nu med sina 8 arbetskamrater, restaurerat Ringbrynsbäcken som var ett jobb för länsstyrelsen. Bäcken börjar i Rullbotjärnen och mynnar i Yttre Grucken. Ända sen den 7 juni har dom arbetat hårt i bäcken, både med och handkraft och med hjälp utav vinschar. Målet var att öka produktionen av insekter och fisk i bäcken, vilket även gynnar djurlivet runtom bäcken, så som strömstare och utter. Åtgärder som dom gjort har varit allt från att fälla träd och placera ut döved/stenar till att öppna upp gamla fåror som tidigare varit stängda, för att maximera framfarten utav timmer( s.k flottleds rensning).
Deras tillväga gångs sätt har inte varit traditionellt, där man nästan arkitektoniskt placerat ut trösklar och ström koncentratorer i strömmarna. Utan här har man i stället jobbat på ett mer naturligt och småskaligt sätt där åtgärderna nästan ser ut som att man tagit en bunt sten och kastat ut i strömmen. När dom dessutom inte anväder sig av maskiner ser det mer naturligt ut och man förstör heller inte marken runtomkring.

fisket i ån är ganska intressant eftersom ån/bäcken är ganska liten med ljusa bottnar och ett kristallklart vatten där man tydligt kan se fisken. I bäcken mynnar det även ut en kallvattenkälla som alltid håller 4 grader, vilket gynnar fisken när vattnet uppströms antingen blir för varmt på sommarn eller under trivseltemperaturen på vintern. Bäcken är ungefär lika stor som Tandån skillnaden är att det inte finns någon harr i bäcken utan uteslutande öring. 
Storleken på fisken är kanske inget man skryter om till en storöringfiskare men fisk upp till kilot ska nog gå att lura. Men att fiska i en så pass liten och klar å/bäck lockar många fiskare, dessutom är bäcken helt opåverkat av utbyggnad och nästintill ofiskad. Det ska bli väldigt intressant att följa fisket och se hur vattnet utvecklas.  

// Ett stort tack! till Robert och c:o


Från en flottledsrensad vattenstrimla till ett sagolikt dröm vatten!


Lägesrapport sölvbacka

Tempen ligger nu på runt 17 grader och vattenståndet ligger på 19 kubik.

Juli bra med fångstrapport!

Denna månad har givit många storfångster i fångstjournalen dom största fiskarna som rapporterats i juli är följande:

HARR:

Benny. B
45cm 40cm Grucksjöarna.

Johan. Elfström
40cm falvik. 1,2kg Ljunghålet. 40cm björnhån.

Fredrik Svensson
1kg & 9hg dalsjön.

Adam. Hermansson
54cm Oshån.

Hultgren
39cm 44cm 39cm Sölvbacka

Accary. Piere
50cm Sölvbacka

?
45cm 45cm 43cm 42cm ?

Bert K
8st mellan 20-40cm Rövrasjön.

ÖRING:

Fredik. Svensson
1kg dalsjön 1,2kg storån.

Johan Elfström
43cm Ljunghålet

?
8hg dalsjön.

Gustav
1,5kg/48cm övre rövran.

S. Svensson
1,1 kg Sölvbacka.

Lundvig Hjulmar
1,1kg rövran

Adam med nytt PB

Här är en liten bild på Adam Hermanssons pb på 54cm

Gott om tjäder & hare

För er som gillar att jaga och kanske kommer hit i höst, så kan jag berätta att det är väldigt mycket tjäder och hare markerna, under dagen har jag redan sett 8 st tjädrar och jag ser tjäder och hare nästan varje dag. Förmodligen kan vi tacka förra och årets goda tillgång på gnagare.

Röding fisket håller sig bra!

Då var det dags att uppdatera dom senaste fiske nyheterna: Mats Sjöqvist var in till campen efter en lång dags fiske på Björnsjön. Han visade upp dagens fångst på mobilen vilket var en mycket grann öring, där vi båda tippade på ca 3 kg, förmodligen den största som fångats i år. Men när han höll upp mobilen skakade han så otroligt mycket att jag blev tvungen att fråga vad som hänt. Då hade han tydligen tappat en fisk som förmodligen vägde det dubbla alltså uppemot 5-6 kilo, som han både hade haft intill båten och sett göra ett rejält språng upp ovanför vattenytan. Han hade dessutom fiskat med streamer hela dagen. Vi kommer förhoppningsvis att återkomma med en bild på den ”lilla” öringen.

En annan rolig händelse på campen var när Lennart Skoog, som länge fiskat i området kom in här om kvällen med tre vackra rödingar från mellersta Rotsjön. 500g, 14000g, och 16000g. Där alla tre fångades på Långedrag.

Igår kom det även in ett par som hade haft ett fint torr flugfiske efter röding i en liten tjärn på kvällen innan. Det gjorde mig extra glad eftersom man kan motbevisa dom som säger att det är för sent att fiska röding med torrt.

Rocken


fötäring utav danica


Fiskrapport de senaste dagarna

De största harrarna som fångats de senaste dagarna är:

51  cm Ljungan   spinn Hoid D
1,5 kg  Sölbacka spinn ?
1,3 kg  Dalsjön   fluga  Leif Johansson
1,4 kg  Dalsjön   fluga  Leif Johansson

De största öringarna som fångats de senaste dagarna är:

55 cm Storsjön  spinn Venca SL
1,3 kg Storån    fluga  Johan H

Vattentemperaturen i Rövran ligger för tillfället på 14 grader.


RSS 2.0