Biotopvård i Ringbrynsbäcken

Robert Martinsson före detta guide på campen har nu med sina 8 arbetskamrater, restaurerat Ringbrynsbäcken som var ett jobb för länsstyrelsen. Bäcken börjar i Rullbotjärnen och mynnar i Yttre Grucken. Ända sen den 7 juni har dom arbetat hårt i bäcken, både med och handkraft och med hjälp utav vinschar. Målet var att öka produktionen av insekter och fisk i bäcken, vilket även gynnar djurlivet runtom bäcken, så som strömstare och utter. Åtgärder som dom gjort har varit allt från att fälla träd och placera ut döved/stenar till att öppna upp gamla fåror som tidigare varit stängda, för att maximera framfarten utav timmer( s.k flottleds rensning).
Deras tillväga gångs sätt har inte varit traditionellt, där man nästan arkitektoniskt placerat ut trösklar och ström koncentratorer i strömmarna. Utan här har man i stället jobbat på ett mer naturligt och småskaligt sätt där åtgärderna nästan ser ut som att man tagit en bunt sten och kastat ut i strömmen. När dom dessutom inte anväder sig av maskiner ser det mer naturligt ut och man förstör heller inte marken runtomkring.

fisket i ån är ganska intressant eftersom ån/bäcken är ganska liten med ljusa bottnar och ett kristallklart vatten där man tydligt kan se fisken. I bäcken mynnar det även ut en kallvattenkälla som alltid håller 4 grader, vilket gynnar fisken när vattnet uppströms antingen blir för varmt på sommarn eller under trivseltemperaturen på vintern. Bäcken är ungefär lika stor som Tandån skillnaden är att det inte finns någon harr i bäcken utan uteslutande öring. 
Storleken på fisken är kanske inget man skryter om till en storöringfiskare men fisk upp till kilot ska nog gå att lura. Men att fiska i en så pass liten och klar å/bäck lockar många fiskare, dessutom är bäcken helt opåverkat av utbyggnad och nästintill ofiskad. Det ska bli väldigt intressant att följa fisket och se hur vattnet utvecklas.  

// Ett stort tack! till Robert och c:o


Kommentarer
Postat av: Erik

Är det den bäcken som man åker över precis vid ett grustag, ganska nära torsborg?



Kan man verkligen säga att den är "ungefär lika stor som Tandån"?



Mvh Erik

2011-07-25 @ 15:34:54
Postat av: Nicklas

Ah det är den jag på sina platser är den ganska bred. Robert sa det, och tänk på att tandån vid bron inte har samma utseende i forsarna.

2011-07-26 @ 14:03:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0