Visst nappar det i Tandån 1/7 08

Till allas stora glädje kommer nu det andra meddelandet på bloggen för i år. Ber om ursäkt för den inaktiva bloggen, jag ska försöka skriva varje tisdag från och med nu, samt om det dyker upp något saftigt att rapportera..

En rolig (gammal) nyhet är att harrfisket i campens egna vatten har fått en kanonstart, för ett antal år sedan planterades det ut harryngel i sätertjärn, och nu när dessa harrar har lekmognat så har de vandrat nedströms i tandån för att leka.
Under de sista 10 dagarna har det fångats runt 10 harrar på fluga i tandån, och ingen av dem vägde under kilot!! Speciellt för dessa vatten är att det krävs ett speciellt kort (finns på campen) och det är bara catch/release som gäller!

I övrigt så har det kläckt en hel del insekter under de senaste 2 veckorna, några olika nattsländor, fjädermygg, 4-5 olika sorters dagsländor, bäcksländor och kopiösa mängder mygg vid några enstaka tillfällen. Roligt för oss flugfiskare är att Danican och vulgatan har visat sig några gånger. Det verkar som det sker i mindre sporadiska kläckningar och har pågått i snart 2 veckors tid. Ett roligt gäng från Göteborg hade för en vecka sedan kalasfiske på vulgataimitationer i Björnsjön då de elegant fångade 3 fina öringar mellan 1,1 och 1,3 kilo. Det ska sägas att fånga så stora öringar i sjö på torrfluga kräver en duktig fiskare. Åter till harrfisket en kortis, jag fiskade i sölvbacka i måndags då jag träffade på två killar som gick och spinn/flugfiskade. En av dem hade precis fångat en harr på 51 cm/1,4 kg. Det är den största harren som fångats i  år. Medans jag kollade på den gigantiska harren berättade de att den tog på en nymf.

Värt att tänka på för puppmetare och torrfantaster; alla fisk i strömmade vatten/sjöar äter ca 95 % av all sin föda under vattenytan. Oftast nere på botten, där de största feskarna fåller till.




Johan från sportfiskeakademin dillar en en harr i Tandån. Foto: Daniel Hansen



Upp för ett snabbt foto för att lika snabbt kasta i fisken igen.
Foto: Daniel Hansen



Daniel med en fin Tandåharr! Foto: Johan Varga

The end.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0